proefschrift

‘Magnetic resonance lymphography’ en lymfeklierbestraling bij prostaatkanker

NTVO - 2013, nummer 8, december 2013

dr. H.J.M. Meijer

Samenvatting

Op 28 mei 2013 promoveerde drs. H.J.M. Meijer aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het promotieonderzoek getiteld ‘Magnetic resonance lymphography and lymph node irradiation in prostate cancer’ onder begeleiding van de promotores prof. dr. J.H.A.M. Kaanders en prof. dr. J.O. Barentsz en copromoter dr. E.N.J.Th. van Lin. Ze is aios op de afdeling Radiotherapie van het Radboud Universitair Medisch Centrum. In dit proefschrift beschrijft zij de belangrijkste bevindingen die zijn gedaan met behulp van ‘magnetic resonance lymphography’ bij patiënten met prostaatkanker en de mogelijkheden die deze techniek creëert met betrekking tot lymfeklierbestraling.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2013;10:348–51)

Lees verder

Langetermijngevolgen van blootstelling aan DES in utero

NTVO - 2013, nummer 7, november 2013

ir. J. Verloop

Samenvatting

Op 20 maart 2013 promoveerde mw. ir. J. Verloop aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het proefschrift ‘Langetermijngevolgen van blootstelling aan diethylstilbestrol (DES) in utero’. Het onderzoek werd verricht in het Antoni van Leeuwenhoek onder begeleiding van de promotoren prof. dr. F.E. van Leeuwen, prof. dr. Th.J.M. Helmerhorst en copromotor dr. M.A. Rookus. Het proefschrift beschrijft de langetermijngevolgen van blootstelling aan DES op de tweede generatie (DESdochters) en de derde generatie (DES-kleinkinderen) in de Nederlandse populatie. Het risico op ‘clear-cell’-adenocarcinoom blijkt nog steeds verhoogd te zijn op oudere leeftijd. Ook het risico op melanoom is verhoogd, maar is beperkt tot de jonge leeftijdsfase (<40 jaar). Screening lijkt niet effectief in het voorkomen van invasieve cervix/vaginatumoren, maar mogelijk wel in de detectie van een vroeger stadium. Gezien de resultaten lijkt het verstandig om DES-dochters onder controle te houden.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2013;10:297–9)

Lees verder

Klinische en moleculaire kenmerken van hooggradig osteosarcoom

NTVO - 2013, nummer 6, september 2013

dr. J.K. Anninga

Samenvatting

Op 9 januari 2013 heeft drs. J.K. Anninga zijn proefschrift, getiteld ‘Klinische en moleculaire kenmerken van hooggradig osteosarcoom’ verdedigd aan de Universiteit van Leiden onder begeleiding van prof. dr. P.C.W. Hogendoorn (promotor), afdeling Pathologie, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), prof. dr. R.M. Egeler (promotor), Division of Haematology, Oncology and Stem Cell transplantation, Hospital of Sick Children, University of Toronto, Canada, prof. dr. A.J. Gelderblom (promotor), afdeling Klinische Oncologie, LUMC, en dr. A.M. Cleton-Jansen (co-promotor), divisie Moleculaire Biologie, afdeling Pathologie, LUMC. Momenteel is dr. J.K. Anninga tijdelijk verbonden als oncoloog voor kinderen en jongvolwassenen aan de London Sarcoma Service, Teenagers and Young Adult Division, University College London Hospital in het Verenigd Koninkrijk. Dit artikel geeft de meest relevante resultaten van zijn proefschrift weer.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2013;10:255–8)

Lees verder

Distress opnieuw bekeken: een exploratief onderzoek vanuit de religiewetenschappen en medische wetenschappen

NTVO - 2013, nummer 5, august 2013

prof. dr. H.W.M. van Laarhoven

Samenvatting

Op 28 juni 2012 promoveerde mw. dr. H.W.M. van Laarhoven aan de Radboud Universiteit Nijmegen op haar promotieonderzoek getiteld ‘Rethinking distress: an exploration in religious studies and medicine’ onder begeleiding van prof. dr. J.B.A.M. Schilderman, verbonden aan de Faculteit van Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen, en prof. dr. J.B. Prins van de afdeling medische psychologie van het UMC St Radboud. Hieronder staan de belangrijkste bevindingen van haar onderzoek weergegeven.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2013;10:213–5)

Lees verder

Maagkanker: stagering, behandeling en kwaliteit van chirurgie

NTVO - 2013, nummer 4, june 2013

dr. J.L. Dikken

Samenvatting

Op 26 september 2012 promoveerde drs. J.L. Dikken aan de Universiteit Leiden op het promotieonderzoek getiteld ‘Gastric cancer: staging, treatment, and surgical quality assurance’. Hij deed dit onderzoek onder begeleiding van prof. dr. C.J.H. van de Velde (Leids Universitair Medisch Centrum) en prof. dr. M. Verheij (Nederlands Kankerinstituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis). Hieronder zijn de belangrijkste bevindingen van het onderzoek weergegeven.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2013;10:168–71)

Lees verder

Uitwendige prostaatradiotherapie: anorectale toxiciteit en de invloed van endorectale ballonnen

NTVO - 2013, nummer 3, may 2013

dr. R.J. Smeenk

Samenvatting

Op 14 juni 2012 promoveerde dhr. drs. R.J. Smeenk aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het proefschrift getiteld ‘External beam prostate radiotherapy: anorectal toxicity and the influence of endorectal balloons’ onder begeleiding van promotor prof. dr. J.H.A.M. Kaanders en co-promotor dr. E.N.J.Th. van Lin. Het onderzoek richt zich op anorectale toxiciteit na prostaatradiotherapie, met de nadruk op klachten gerelateerd aan fecale incontinentie. Voorts wordt onderzocht of gebruik van endorectale ballonnen deze toxiciteit kan reduceren. Het blijkt dat het ontstaansmechanisme per klacht verschilt en dat er dosis-effectrelaties kunnen worden geïdentificeerd, die kunnen worden gebruikt bij radiotherapieplanning. Verder wordt aangetoond dat endorectale ballonnen de doses op verschillende anorectale structuren verlagen en dat deze prostaatbewegingen tijdens radiotherapie reduceren, waardoor gebruik van krappere onzekerheidsmarges mogelijk is, hetgeen kan leiden tot lagere anorectale toxiciteitspercentages.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2013;10:127–9)

Lees verder

Geometrische (on)zekerheden tijdens radiotherapie van rectum-carcinomen

NTVO - 2013, nummer 2, march 2013

dr. J. Nijkamp

Samenvatting

Op 11 april 2012 promoveerde dhr. drs. J. Nijkamp aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) op het promotieonderzoek getiteld ‘(On)zekerheden tijdens radiotherapie van rectumcarcinomen’ onder begeleiding van promotor prof. dr. M.B. van Herk, verbonden aan de UvA en het NKI-AVL, promotor prof. dr. C.A.M. Marijnen, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, en copromotor dr. ir. J-J. Sonke, verbonden aan het NKI-AVL. De belangrijkste resultaten van zijn onderzoek zijn kwantificatie van onzekerheden in de definitie van het doelgebied, vormvariatie van het doelgebied tijdens de behandeling en bepaling van veiligheidsmarges om met deze onzekerheden om te gaan. Dr. J. Nijkamp is momenteel werkzaam als onderzoeker op het gebied van beeldsturing en navigatie voor de oncologische chirurgie in het NKI-AVL.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2013;10:80–3)

Lees verder