Met slim algoritme een MRI-scan in 5 minuten

maart 2020 Zorg van de toekomst Willem van Altena van

Kunstmatige intelligentie rukt steeds meer op in de medische zorg. Op allerlei gebieden maken lerende algoritmes processen de zorg sneller, makkelijker en betrouwbaarder. Dat is goed nieuws voor zowel zorgprofessionals als patiënten: tijd en geld wordt bespaard, en de kwaliteit van de zorg gaat omhoog. Deze week kwam Universiteit Utrecht met het nieuws dat een manier was gevonden om MRI-scans een stuk korter te laten duren. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en Philips Healthcare sponsoren dat onderzoek met een miljoen euro.

Een MRI-scan is voor patiënten bepaald geen pretje. Mensen gaan tot wel een half uur lang in een buis van zestig centimeter breed en anderhalve meter lang en ondergaan daar een lawaaiige procedure. Daarnaast mogen de patiënten ook nog eens niet bewegen, wat voor bijvoorbeeld kinderen een onmogelijke opgave is.

Tijdrovend

Dat een MRI-scan een tijdrovend proces is, ligt aan de manier waarop data wordt verwerkt. Aan de ene kant is het verwerken van de beelden een tijdrovend proces omdat de data heel precies moet zijn. Daarnaast kan het zo zijn dat verschillende beelden nodig zijn, en dat betekent dat bij elke nieuwe scan het apparaat opnieuw ingesteld moet worden. Ondertussen ligt de patiënt in de scanner te wachten.

Vijf minuten

Onderzoekers Alessandro Sbrizzi en Nico van den Berg hebben 5 jaar lang aan een verbeterde MRI-technologie gewerkt met de naam MR-STAT. Deze technologie werkt met een nieuw algoritme voor de MRI-scanner. Dit algoritme rekent zo snel dat een patiënt voortaan nog maar vijf minuten in de scanner hoeft. Het MR-STAT algoritme kan data flexibeler opnemen en doorrekenen, wat tijd bespaart. Als er verschillende soorten beelden nodig zijn hoeft er ook niet telkens een nieuwe scan gemaakt te worden, maar kan MR-STAT die beelden achteraf zelf afleiden uit de data met behulp van rekenmodellen.

Voordat het zo ver is dat de MR-STAT daadwerkelijk in klinische situaties ingezet gaat worden, is er eerst een testfase nodig om uit te vinden of de resultaten van de nieuwe beelden even goed –of beter- zijn dan die van de traditionele beelden. In de loop van dit jaar worden die tests afgerond. Het is mogelijk dat de technologie landelijk en zelfs internationaal toegepast gaat worden. In principe kan het algoritme van de Utrechtse onderzoekers op elke MRI-scanner draaien.

Meer weten?

Lees HIER het persbericht van Universiteit Utrecht.
Bekijk een VIDEO over hoe de nieuwe scanmethode werkt.