Ruim 5 miljoen voor stimulering technologische innovaties in oncologie

november 2019 Zorg van de toekomst Willem van Altena van
Hospital, Healthcare And Medicine, Currency, Medical Insurance, Doctor

In het kankeronderzoek volgen de innovaties elkaar in rap tempo op. Niet alleen op farmaceutisch en therapeutisch gebied (zoals de recente ‘one-two-punch’ aanpak die op het Antoni van Leeuwenhoek is ontdekt), maar ook als het gaat om technologie. Om die laatste categorie extra te stimuleren trekken KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Topsector Life Sciences & Health 5,4 miljoen euro uit.

Het geld wordt verdeeld over 8 onderzoeksprojecten, die maximaal 750.000 euro toegewezen kunnen krijgen. Er is bewust gezocht naar projecten die uiteenlopende kankersoorten en technologieën omvatten. Daaronder vallen bijvoorbeeld moderne imagingtechnieken en 3D-printing. In totaal zijn ruim 20 bedrijven en organisaties betrokken bij de onderzoeksprojecten.

Enkele projecten

UMC Utrecht en TU Eindhoven onderzoeken nieuwe MRI-technieken. Het doel is om nog sneller te kunnen vaststellen of behandelingen bij alvleesklierkanker en longkanker aan zullen slaan. Bij deze agressieve, moeilijk te behandelen kankersoorten is het tijdig inzetten van de beste behandeling van levensbelang.

In een ander project werken de TU Delft en het LUMC samen aan de ontwikkeling van 3D-geprinte geleiders voor brachytherapie (inwendige bestraling) bij vrouwen met gynaecologische tumoren. Op maat gemaakte geleiders zorgen ervoor dat de straling precies op de juiste plek terechtkomt en minder schade toebrengt aan gezond weefsel.

Een onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek – Nederlands Kanker Instituut richt zich op het ontwikkelen van een verbeterde laparoscoop om bij oncologische strottenhoofdchirurgie te gebruiken.

Bron
1. Meer informatie is te vinden op de website van NWO.