Onverwachte bondgenoot in strijd tegen glioblastoom: het Ebola-virus

februari 2020 Geneesmiddelen Willem van Altena van
Ebola virus, digital illustration.

Hersenkankers, en dan vooral glioblastoom zijn nauwelijks te genezen en kennen een slechte prognose. Maar in de strijd tegen deze dodelijke kanker is mogelijk een onverwachte bondgenoot gevonden. Het Ebola-virus.

Onderzoekers aan de Yale universiteit in de Verenigde Staten hebben een onderzoek gepubliceerd in het Journal of virology, waaruit blijkt dat Ebola, een van de dodelijkse virussen die de mens kent, misschien nuttig kan zijn in de strijd tegen kanker. Elementen van het virus bleken glioblastoom bij muizen te bestrijden.

Glioblastoom is een ernstige, moeilijk behandelbare vorm van hersenkanker, met een gemiddelde overleving van 9 tot 12 maanden na diagnose. Na 2 jaar leeft nog maar een kwart van de patiënten, en slechts 10 procent haalt de 5 jaar.

Immuunreactie

Normale cellen zijn in staat om virussen te bestrijden door middel van een immuunreactie, maar de meeste kankercellen kunnen dat niet. Om die reden zijn onderzoekers al langer bezig met het inzetten van virussen in de strijd tegen kanker. Met aan Ebola verwante hemorragische virussen als Lassa en Chikungunya zijn eerder al vergelijkbare onderzoeken gedaan. Volgens het researchteam is Ebola in staat om allerlei organen en cellen aan te tasten, maar laat het het zenuwstelsel relatief ongemoeid. Het eiwit waar mee gewerkt werd is het mucine-achtige domein (MLD) van het Ebola glycoproteïne.

De onderzoekers zijn zich bewust van de risico’s van het werken met het Ebolavirus, en om die reden zijn er chimerische virussen gecreëerd, combinaties van genen van verschillende virussen. Die vallen wel de kankercellen aan, maar laten gezonde cellen ongemoeid.

Muizen

De focus van het onderzoek lag op het gen van het Ebolavirus dat het virus helpt het immuunsysteem te omzeilen, wat bijdraagt aan de dodelijkheid van het virus. Ze creëerden een chimerische versie van het virus met het MLD glycoproteïne, dat in het echte virus een belangrijke rol speelt in het foppen van het immuunsysteem. Dit virus werd in de hersens van muizen met glioblastoom ingespoten, en het bleek dat het MLD de tumoren vernietigde zonder de rest van de hersens aan te tasten.

De onderzoekers ontdekten dat het MLD gezonde cellen beschermde, maar kankercellen aanviel. Mogelijkerwijs leidt de nieuwe ontdekking naar geneesmiddelen die naast hersenchirurgie ingezet kunnen worden om glioblastoom te lijf te gaan, en terugkeer van de kanker kunnen voorkomen.

Bron
1. Lees HIER het oorspronkelijke artikel in het Journal of Virology.