KWF trekt 27 miljoen euro uit voor 45 nieuwe onderzoeksprojecten rond kanker

december 2021 In Actie Willem van Altena van
Johan van de Gronden 2018

In 2022 gaan maar liefst 45 onderzoeksprojecten rond kanker van start. KWF Kankerbestrijding trekt 27 miljoen euro uit voor onderzoeken op gebied van preventie, diagnostiek en behandeling van kanker.

Johan van de Gronden, directeur KWF Kankerbestrijding licht toe: “De zorg kraakt in haar voegen onder de enorme druk van de coronacrisis. Ook kankerpatiënten ondervinden hiervan de gevolgen. Daarom vinden we het extra belangrijk om te laten zien dat we kankeronderzoek onverminderd blijven steunen. Want onze grootste zorg is de kankerzorg van morgen.”

Enkele onderzoeken:

Een onderzoek richt zich op immuuntherapie bij prostaatkanker. Deze vrij nieuwe behandeling wordt met succes ingezet bij melanoom en longkanker, maar bij de behandeling van prostaatkanker worden er vooralsnog geen grote successen geboekt. Bij LUMC in Leiden zal onderzocht worden of oncolytische virussen uitkomst kunnen brengen. Deze virussen kunnen kankercellen opsporen en doden.

Een ander onderzoek aan het Antoni van Leeuwenhoek richt zich op borstkanker. Met name gaat het erom of radiotherapie veilig achterwege gelaten kan worden bij vrouwen bij wie de tumor al geopereerd en met chemotherapie behandeld is.

In het kader van kankerpreventie start er bij Amsterdam UMC locatie VUmc een onderzoek naar het nut van EMDR om rokers te helpen om te stoppen met roken. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing therapie. Daarbij volgen patiënten een bewegend licht met de ogen, terwijl ze met de therapeut praten over hun gedachten, herinneringen en gevoelens. Doordat ze gedeeltelijk afgeleid worden door het licht treedt er een vorm van desensitivering op. EMDR Therapie wordt al jaren succesvol toegepast bij onder andere mensen die kampen met een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). De onderzoekers in Amsterdam willen nu kijken of het verlangen naar een sigaret op eenzelfde manier afgezwakt kan worden.

Een ander onderzoek dat komend jaar start richt zich op de associatie tussen pesticidengebruik en borstkanker. Van bepaalde gewasbeschermende middelen is bekend dat ze mogelijk de hormoonhuishouding beïnvloeden, en dat kan de kans op borstkanker vergroten. Dat geldt zeker voor vrouwen die in de agrarische sector werken en met deze stoffen in aanraking komen.

In Leiden zal onderzoek gedaan worden naar huidlymfoom, een zeldzame vorm van huidkanker die moeilijk te diagnosticeren is omdat de vroege symptomen sterk lijken op die van minder ernstige ziekten. Een speciale bloedtest moet sneller duidelijkheid geven of er wel of geen kanker in het spel is.

Alpe d’HuZes

Speciale aandacht verdient Alpe d’HuZes, jaarlijks een van de grootste sponsorevenementen voor KWF. Dit jaar is die fietstocht in de Franse Alpen voor de tweede keer niet doorgegaan, maar er is niettemin veel geld ingezameld: 5,9 miljoen. Met dat geld kunnen 10 van de 45 onderzoeken gefinancierd worden.

Meer informatie

Lees meer over de onderzoeksprojecten op de website van KWF