Coronavirus in China heeft mogelijk gevolgen voor verkrijgbaarheid medicijnen

februari 2020 Geneesmiddelen Willem van Altena van
Viral infection concept. Floating virus.

Terwijl het coronavirus (COVID 19) steeds meer om zich heen grijpt en ook de media beheerst, beginnen verschillende instanties zich zorgen te maken over de gevolgen voor de productie en het transport van een aantal geneesmiddelen. China is een van de voornaamste producenten van geneesmiddelen, en het is mogelijk dat de beschikbaarheid van zo’n 150 medicijnen gevaar gaat lopen als de crisis verergert. Daarbij zitten ook middelen bij waar geen alternatieven voor zijn.

Zwartste scenario

In het zwartste scenario van de uitbraak gaat heel China op slot, wat betekent dat er geen vlieg- scheeps- of treinverkeer meer is en dat er geen grondstoffen het land meer verlaten. Dat dat gevolgen heeft is duidelijk: in de Verenigde Staten heeft de FDA becijferd dat 14% van de grondstoffen voor geneesmiddelen in China geproduceerd worden.

Europa begint zich ook zorgen te maken over mogelijke medicijntekorten. De Europese Commissie voert bijna dagelijks overleg om de nieuwste stand van zaken te bespreken en mogelijke maatregelen af te wegen.

Farmareuzen

Ook de farmaceutische industrie maakt zich zorgen. AstraZeneca heeft nu al aangegeven te verwachten dat het coronavirus een merkbaar effect op de omzet zal hebben. De andere farmareuzen hebben laten weten de situatie in China nauwlettend in de gaten te houden en bereiden zich voor op mogelijke verstoring van de distributiekanalen, en daaruit voortvloeiende tekorten.

Volg HIER de laatste stand van zaken rond het coronavirus in Nederland op de website van het RIVM.